Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Jobba som svetsare i Norge

Jobba som svetsare i Norge

svetsare i NorgeAtt jobba som svetsare i Norge är något som blivit mer och mer populärt. Inom svetsyrket är ”områdena många och fälten stora” som det sägs i yrket. Det är därför smart att bestämma vilka typ av svetsjobb som man önskar att jobba med i Norge då du kan avgöra vilken metod du vill specialisera dig inom, och i vilket material.
jobba som svetsare i NorgeKänner du dig säker på de flesta metoder eller önska satsa på bredare kompetens bör du se dig om på marknaden om vilka jobb som finns och vilka som spås kommer att finnas i Norge. På så vis kan du ta dessa certifikat innan du reser till Norge.

Har du certifikaten på plats visar det på vana och erfarenhet vilket gör att det blir lättare att jobba som svetsare i Norge. Grunden till att du ska ta certifikatet i Sverige är för att det är billigare. Plåtarbeten och monteringsarbeten går ofta hand i hand med svetsning. Detta är därför en stor fördel att ha med i sitt CV om man önskar att söka jobb i Norge.

Utbildning för dig som vill jobba som svetsare i Norge

Arbetsgivarna efterfrågar oftast fagbrev vilket är det norska yrkesbeviset. Utbildningen är på gymnasiell nivå efterföljt av två års praktik som lärling ute hos ett relevant svetsföretag och efter godkänt prov.

Har du några svetskurser och svetsat aktivt i två år i Sverige så kan detta ofta ”räknas” som ett svennebrev. Företag önskar ofta att de nyanställda innehar ett fagbrev för svetsare men relevant erfarenhet kan uppväga. Som i många andra branscher kommer man långt med att visa arbetsinsats och vilja inom industrin!

Är man IW-svetsare (Internationall Welder) så har man den yrkeskunskap som krävs. Har man även ett till två års yrkessvetserfarenhet ovanpå detta så kan man även här mer eller mindre räkna med att det anses som att du har ett fagbrev. Du behöver även ha ett ”heta arbeten” kort som är en slags säkerhetskurs som man tar var 5:e eller 4:e år. Kursen går ut på att visa de faror som finns inom industrin och byggbranschen samt etik och moral på arbetsplatsen säger yrkessvetsaren David Hallberg i en intervju med Cribs Norge.

Registrera din CV idag!

  • Bli sökbar i Norge!
  • Jobb på mail!
  • Ditt CV som PDF

Registrera din CV hos oss idag så blir du sökbar för norska företag som söker svenska svetsare som vill jobba i Norge.

Registrera din CV

Utval av certifikat som kan vara bra att ha som svetsare i Norge

  • TIG 2 – 5 mm plåt kälfog PD, rostfritt
  • 2st start och stop, med svart material inkluderat.
  • Mig rostfritt 3 - 10 mm plåt kälfog PD.
  • Mig/Mag plåt v-fog 10mm PD.
  • MMA kälfog på svart.
  • MMA Rostfria rör.

Dessa är minimum så du har större konuranskraft om svetsjobben om du har högre kompetens på rörnivå HLO45 vilket är ett svetsläge med 45 graders vinkel.

Genomsnitts lönen för en svetsare i Norge är 366.000nok per år. Jobbar du som offshore svetsare tjänar du mer.

Jobba som svetsare på oljeplattform

Är du intresserad av att jobba som svetsare på en oljeplattform inom offshorebranschen i Norge gäller samma certifikat som ovan. Det du i tillägg behöver är en grundläggande säkerhets kurs för offshore arbete.
Denna kurs kostar ca 18 000 SEK och görs lättast hos Falck Nutec, som är störst på denna utbildningen. Falck Nutec finns i alla städer med offshore arbete i Norge. Utan säkerhetskursen kommer du inte ut på en oljerigg över huvudtaget, alla som jobbar på oljeplattform måste genomgå denna säkerhetskurs.

Vill du ha ännu större chans på Offshore arbete som svetsare ska du försöka ta en rigger kurs, även den kan tas hos Falck Nutec. Kan du både svetsa och rigga blir du mer eftertraktad hos arbetsgivarna i Norge.

Du ökar också ditt värde på arbetsmarknaden om du har kranförarkort. Traverskran är det absolut vanligaste i all industri i Norge. Andra kranförarkort för dig som är svetsare kan vara mobilkran och lastbilskran. Mer än detta behöver du absolut inte ha då du i så fall kommer att jobba heltid som kranförare.
Du behöver ha god hälsa för att kunna jobba på oljeplattform i Norge. Alla genomgår ett hälsotest som en säkerhet för företaget.

Svetsrelaterade ord på norska:

Norska Svenska
Sveis / Sveising Svets
Platearbeider Plåtarbetare
Kilfog Kälfog


Källa: Intervju med svetsaren David Hallberg, Utdanning.no