Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Regler för hyra i Norge

Regler för hyra i Norge

regler för hyra i NorgeI Norge finns det inga regler för hur hög hyra en hyresvärd kan kräva. I hyreslagen (husleieloven) står det att man inte kan avtala en hyra som är orimlig mot det som är vanligt för tillsvarende lägenhet eller annat fast motsvarande.
Som hyresgäst behöver du därfor inte godta en orimligt hög hyra (jfrr i § 4-1 i husleieloven). Tycker du att hyran är för hög är det oftast lättare att leta efter ett billigare boende, än att diskutera priset med hyresvärden. Det är då lättare för honom att ta nästa man på listan om du börjar diskuterar hyran.

När du hyr en lägenhet eller annat boende i Norge:

  • Kan inte hyran ökas med mer än konsumtionsindex, cirka 3 % årligen.
  • Kan hyran tidigast ändras ett år efter första gången man avtalade hyresnivån. Hyresvärden kan med andra ord bara reglera hyran en gång per år.
  • Måste hyresgästen få ett skriftligt meddelande/varning minst en månad innan hyresvärden kan förändra hyran (§4-2 i husleieloven).

Lagliga och olagliga avgifter

Hyresvärden har inte lov att kräva avgifter för nycklar, upprättande av hyreskontrakt, bostadsförmedling, avgift för upprättat depositionskonto eller annat liknande. Sådana avgifter ses som ”dold” hyra. Pr 1:e januari 2011 kan förseningsavgift uppgå till max 50,- (1/10 av inkasso-satsen).

Har du betalat olaglig hyra?

Har hyresvärden krävt olaglig hyra eller avgift kan du kräva tillbaka dina pengar. Detta gäller både för olagliga avgifter och hyresökning. Du som hyresgäst kan i tillägg kräva fördröjningsränta.

Tillägg för el och uppvärmning, vatten och avlopp

Det kan avtalas att hyresgästen ska betala för el och uppvärmning. Då ska du som hyresgäst själv kunna välja el-leverantör. Efter 1:e september 2009 kan det också avtalas att förbrukning av för vatten och avlopp ska betalas av hyresgästen. Förutsättningen är att hyresvärden själv skickar faktura med vatten och avloppsavgifter.

Se även Andrahandskontrakt och inneboende, Viktigt att tänka på och Ledigt boende i Oslo