Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Folkbokförd i Norge

Att folkbokföra sig i Norge

folkbokföra sig i NorgeAlla länder i Norden har ingått i det såkallade internordiska folkbokföringsavtalet. Det betyder att alla nordiska medborgare har rätt att bo och arbeta i alla nordiska land utan arbets- eller uppehållstillstånd. Avtalet innebär att du ska vara folkbokförd i endast ett av de nordiska länderna och det är reglerna i det land du bor som styr var du ska vara folkbokförd. Norska reglerna säger att du som bor och jobbar i Norge i mer än 6 månader ska folkbokföra dig i Norge. När du folkbokför dig i Norge blir du registrerad som utvandrad i svenska folkregistret och får ett norskt personnummer.
Att folkbokföra sig i Norge betyder INTE att du förlorar ditt svenska medborgarskap.

Jobba i Norge utan att skriva sig i Norge

Ska du stanna i Norge i mindre än 6 månader så ska du inte skriva dig i Norge. Du ansöker om norskt skattekort och uppger din kortvariga vistelse. Du kommer då att bli tilldelad ett tillfälligt personnummer, ett såkallat D-nummer. Du förblir folkbokförd i Sverige.
Läs mer om D-nummer

När ska jag skriva sig i Norge?

Ska du stanna i Norge i mer än 6 månader så ska du anmäla om flytt och skriva dig i Norge. Detta gör du på ett utav skattetatens skattekontor i folkregistermyndigheten. När du folkbokför dig i Norge blir du registrerad med ett norskt personnummer (fødselsnummer). Sverige kräver att du anmäler utvandring till skattemyndigheten i din kommun. Detta sker automatiskt och du mottar ett brev från skattemyndigheten i Sverige.
Läs mer om norskt personnummer

Ändra dina uppgifter i folkregistret digitalt

Bor du i Norge och har flyttat? Du kan ändra och uppdatera dina uppgifter i folkregistret digitalt. Då loggar du in med MinID. Har du inte en MinID profil kan du registrera en ny användare på MinID här.

Källa: Skatteetaten.no