Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Flytta till Norge

Flytta till Norge

Som svensk medborgare har du rätt att flytta till Norge utan att ansöka om vare sig arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Med ett tillfälligt personnummer, ett såkallat D-nummer kan du jobba i Norge upp till 6 månader. Efter 6 månader måste du skriva dig i Norge om du önskar att stanna längre.
Att du skrivs i Norge betyder INTE att du förlorar ditt svenska medborgarskap. Regeln är att du ska vara folkbokförd i det land du bor och arbetar i. Läs mer om folkbokföring i Norge

Viktigt att tänka på när du ska flytta till Norge
Bra att veta när du har flyttat till Norge
Hur mycket pengar behöver jag när jag flyttar till Norge?

Registrera din CV idag!

  • Bli sökbar i Norge!
  • Jobb på mail!
  • Ditt CV som PDF

Registrera din CV hos oss idag så blir du sökbar för norska företag som söker svenskar som vill jobba i Norge.

Registrera din CV

Viktigt att tänka på när du ska flytta till Norge

boende i norge

Boende

I Norge är reglerna för uthyrning av bostäder lagt så att ägare står fritt att hyra ut sin bostad vilket gör det lätt att hitta ledigt boende i Norge. För dig som ska flytta till Norge är viktigt att tänka på hur du vill du bo. Vill du bo i ett kollektiv , hyra en lägenhet eller starta på vandrarhem? Boendet borde vara bland det första du tänker på.

jobb i norge

Jobb

Som svensk är du eftertraktad på arbetsmarknaden men det kan vara en fördel att söka jobb i Norge innan du åker över gränsen. När du söker jobb är det en fördel att din CV är uppdaterad och representerar vem du är och vilka färdigheter du har.

Norskt cv

CV & Arbetsintervju

Att ha en uppdaterad och proffesionell CV är viktigt då det oftast är den som säljer in dig till en arbetsintervju. Väl i arbetsintervjun är det dags att sälja in dig själv för att du ska få anställningen. Läs mer om norsk CV & arbetsintervju för att hitta tipsen du behöver.

norskt skattekort

Norskt skattekort

För att arbeta i Norge behöver du ett norskt skattekort. Du ansöker om skattekortet hos Skatteetaten som är norges motsvarighet till svenska skattverket. Tillsammans med ditt skattekort följer även ett norskt personnummer eller D-nummer som bland annat är nödvändigt för att öppna ett norskt bankkonto. Så ansök om skattekort så fort som möjligt.

norskt bankkonto

Norskt bankkonto

För att öppna ett norskt bankkonto måste du ha ett D-nummer eller ett norskt personnummer. Personnummer får du i samband med att du anskaffar ett norskt skattekort.

transport

Transport

Skulle du vilja ta med dig en svenskregistrerad bil till Norge så bör du sätta dig in i reglerna. Reglerna är strikta och det kan fort bli en dyr historia om du blir tagen för att köra olagligt.

löner i norge

Lön

Många arbetsgivare betalar ut lönen i efterskott. Det är inte ovanligt att det kan dröja över en månad innan du får din första månadslön. Det är därför smart med god planering. Läs mer om löner i Norge

Bra att veta när du har flyttat till Norge

deklarera i norge

Deklarera i Norge

Som svensk har du rätt att göra 10% standardavdrag de första två åren du jobbar i Norge. Få med dig vilka andra avdrag du kan göra samt hur du går tillväga när du deklarerar i Norge.

sjukersättning i norge

Sjukersättning i Norge

Från och med den dagen du börjar arbeta i Norge har du inte längre rätt till sjukersättning och sjukpenning i Sverige. Istället har du rätt till motsvarande sjukersättning i Norge.

sjukvård i norge

Sjukvård i Norge

Så länge du bor och jobbar i Norge har du rätt till sjukvård i Norge. Så skulle du bli du inlagd på ett sjukhus i Norge betalar varken för behandling, mediciner eller sjukhusvistelse.

arbetslöshetsersättning

Arbetslöshetsersättning

Är du svensk, bor och jobbar i Norge så kan du ansöka om arbetslöshetsersättning i Norge så länge du uppfyller kraven för detta. Nav är den instans i Norge som du ska ta kontakt med om du skulle bli arbetslös.

Ett startkapital bör räcka till

  • Hyra 3000 - 8000 nok
  • Norsk deposition 3000 - 24000 nok (1-3 gånger månadshyran)
  • Mat 2000 - 5000 nok
  • Kollektivtrafik 700 - 1200 nok
  • Norskt telefonkort 500 nok
  • Nöjen och oförutsedda utgifter 3000 - 10000 nok

Budgeten baseras på tal från SCB, SSB och Svensk Handel och behöver inte återspegla verkligheten. Hur du bor, vad du äter och vilka nöjen som intresserar dig är saker som du bör ta hänsyn till när du planerar din budget. Är du osäker kan du räkna ut om du tjänar på att flytta till Norge eller inte på flyttatillnorge.com.

Fortfarande frågor inför flytten till Norge?

Ställ din fråga om ämnet Flytta till Norge och få svar av andra som delar med dig av sina erfarenheter - Joina diskussionen du också.
Cribs Norge Forum

När är det dags att växla NOK till SEK?

Att växla norska kronor till svenska kan vara lönsamt vid rätt tidspunkt. Valutaomvandlare på nätet är användbara vid växling mellan valutor. Här finns också den norska kronans valutakurs, både den aktuella och historiska.