Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Flytta från Norge till Sverige

Detta ska du tänka på när du flyttar från Norge

flytta från norge till sverigeHar du jobbat i Norge och planerar att flytta hem? Här hittar du de viktigaste punkterna som du bör tänka över vid flytt från Norge till Sverige.
Har du varit i Norge mindre än 6 månader kan du förtidsdeklarera och slipper därmed att vänta med att deklarera till mars- april som vanligt. Läs mer om att förtidsdeklarera i Norge

Anmäl din flytt i folkregistret

  • För dig med D-nummer:
    Har du ett så kallat D-nummer (tillfälligt personnnummer) ska du informera folkregistret i Norge om din nya adress i Sverige. Det räcker med att du ringer till folkregisteret i Norge så ska din nya adress registreras och eventuell selvangivelse(norsk deklaration) skickas till den.
  • För dig med norskt personnummer
    Har du ett norsk personnummer ska du fylla ut en egen blankett om flytt. Detta kan du antingen göra hos folkregisteret i Norge eller hos folkbokföringen i Sverige. Då uppdateras informationen över gränsen och eventuella skattepapper skickas då till din nya adress i Sverige. Skulle du inte motta din selvangivelse och därmed missa fristen för att lämna in din deklaration blir du skønnslignet.

Tips! Det kan vara smart att gå igenom all post/räkningar samt andra fasta avtal och kontakta privata företag var för sig för att försäkra sig om att posten kommer fram då privata företag inte får den nya informationen automatiskt.

Ansök om svensk A-kassa vid flytt från Norge

Inom Norden finns det något som heter femårsregel för den som har arbetat och varit arbetslöshetsförsäkrad i ett annat nordiskt land.
Om du återvänder från Norge till Sverige inom en fem års period efter det att du lämnade Sverige för att arbeta i Norge får du komma in i en svensk A-kassa utan att först behöva arbeta i Sverige. Du måste dock ha varit medlem i en svensk A-kassa innan du flyttade till Norge. Läs mer om A-kassa